Ben je op zoek naar meer informatie over de S&P 500 Vanguard ETF? Heel verstandig! Warren Bufffet, misschien wel de beste investeerder aller tijden, heeft het al talloze keren aangegeven. Het beste wat de meeste beleggers volgens Warren Buffet kan doen is investeren in de S&P 500 en over het algemeen niet in individuele aandelen.

Dit komt omdat het investeren in de S&P 500 veel voordelen kent. Zeker voor de beginnende of passieve investeerder.

✅ Zeer lage kosten;

✅ Direct een goede spreiding;

✅ Weinig tot geen onderzoek vereist;

✅ Hoog jaarlijks rendement van gemiddeld 10%;

✅ Weinig risico.

Het klinkt misschien wel te goed om waar te zijn. Weinig risico, hoog jaarlijks rendement en geen onderzoek vereist. Toch klopt het en daarom is Warren Buffet zo fanatiek in het aanraden van het investeren in een S&P 500 ETF.

Warren Buffet versus de S&P 500

Ondanks dat Warren Buffet aan de meeste mensen adviseert om te investeren in de S&P 500, investeert hijzelf wel in losse, individuele aandelen. Dit komt omdat Warren Buffet met al zijn schat aan ervaring, exceptionele kennis en zeeën van tijd natuurlijk in staat is om hogere rendementen te behalen van 10%.

De misschien pijnlijke maar zeker geen schandalige waarheid is dat er maar weinig mensen zijn die net zoveel ervaring en kennis hebben op het gebied van investeren als Warren Buffet. Daarnaast: wie heeft er elke dag tijd om 8 uur per dag zich in te zetten tot het lezen van materiaal: variërend van financiële overzichten, tijdschriften en zakelijke rapporten tot kranten en boeken?

En mocht je alle kennis, ervaring en tijd van Warren Buffet wel tot je beschikking hebben. Zelfs dan is het geen garantie dat je de S&P 500 zult verslaan. Zo heeft Warren Buffet het in de afgelopen 20 jaar, slechts 12 jaar beter gepresteerd dan de S&P 500. De S&P 500 heeft het dus 8 jaar lang beter gedaan dan Warren Buffet. En zo dus ook iemand die simpelweg heeft geïnvesteerd in de S&P 500 ETF en voor de rest er nooit meer naar om heeft gekeken.

En dat is dan ook de reden waarom Warren Buffet het de meeste beleggers aanraadt om gewoon simpel te investeren in een S&P 500 ETF. Hij weet als geen ander hoe moeilijk het is om het beter te doen dan de S&P 500 ETF. En als ’s werelds beste belegger aller tijden het lukt om slechts 12 van de 20 jaar het beter te doen dan de S&P 500 – hoe zullen wij het dan doen?

Wat is de S&P 500?

Allemaal leuk en aardig natuurlijk – al die cijfers over Warren Buffet versus de S&P 500. Maar wat is de S&P 500 eigenlijk? Een goede vraag!

De S&P 500 is een index bestaande uit de grootste 500 bedrijven van de Verenigde Staten. Hierbij kun je denken aan bedrijven als Apple, Facebook, Amazon, Tesla, Microsoft, Alphabet, Netflix en nog 493 andere grote bedrijven uit de Verenigde Staten. Grote kans dat je veel bedrijven kent – wij Nederlanders maken namelijk ook veel gebruik van Amerikaanse bedrijven.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor houdt zich bezig met het samenstellen van de index. Vandaar ook de naam van de index (S&P). Dit doen ze overigens al sinds 1923. Destijds waren er slechts 233 bedrijven opgenomen in de index. In 1957 werden dit er 500 bedrijven. De S&P 500 was officieel geboren.

De belangrijkste aandelenindex ter wereld

De S&P 500 wordt gezien als de belangrijkste aandelenindex ter wereld. Dit komt om de volgende twee redenen.
✅ Door de brede samenstelling van de index geeft de S&P 500 een goed beeld van de ontwikkelingen op de Amerikaanse aandelenmarkt – momenteel de sterkste economie ter wereld.

✅ De S&P 500 bestaat uit de 500 grootste bedrijven uit de Verenigde Staten. Maar veel van deze bedrijven zijn niet alleen dominant in de Verenigde Staten, maar over de gehele wereld. Bedrijven als Apple, Facebook, Nike en McDonalds zijn niet alleen in de Verenigde Staten populair, maar ook net zo populair in Nederland, Duitsland, Australië, Japan en, waarschijnlijk op een aantal uitzonderingen na, in de rest van de wereld. Hierdoor zijn de omzetten, winsten en daarmee ook de marktkapitalisatie van deze bedrijven het hoogste ter wereld.

Een marktwaarde gewogen index

De S&P 500 index is een marktwaarde gewogen index. Dit betekent dat een bedrijf met een grote beurswaarde een grotere weging heeft dan een bedrijf met een kleinere beurswaarde. Zo bestaat 20% van de S&P 500 index uit 10 bedrijven met de grootste beurswaarde. Apple, het grootste bedrijf ter wereld, is al goed voor een weging van bijna 6%.

De AEX (Amsterdam Exchange Index) is ook een marktwaarde gewogen index. Alleen al de grootste 2 posities uit de AEX kennen een totale weging van bijna 30%. We hebben het hier dan over Unilever NV en ASML Holding NV.

Wat is een S&P 500 ETF?               

De S&P 500 ETF is een mandje vol met aandelen van de top 500 bedrijven uit de Verenigde Staten. Dit mandje vol met aandelen kun je in één keer kopen. Bijvoorbeeld voor €100 per aandeel.

Op dat moment wordt jouw €100 verspreid over de top 500 bedrijven uit de Verenigde Staten. Zo is in één keer jouw €100 verspreid over 500 verschillende aandelen van top kwaliteit bedrijven.

Dit betekent niet dat jouw €100 evenredig wordt verdeeld over de 500 bedrijven. Je zult dus niet €0,50 investeren in ieder bedrijf. Dit komt omdat de S&P 500 index een marktwaarde gewogen index is. Bepaalde bedrijven zijn namelijk groter dan anderen. Om een goede verdeling aan te houden is het daarom logisch dat een groter gedeelte van jouw investering naar een groter bedrijf zult gaan.

De S&P 500 Vanguard ETF

Er zijn veel verschillende S&P 500 ETF’s verkrijgbaar. Veel verschil tussen de verschillende S&P 500 ETF’s is er niet. De ETF hoeft namelijk niet veel bijgestuurd te worden. Af en toe worden er wel eens bedrijven uit de S&P 500 gehaald om plaats te maken voor nieuwe bedrijven. Zo werd laatst Tesla nog toegevoegd aan de S&P 500.

Maar verder is er weinig verschil tussen de verschillende ETF’s. Mijn advies is om daarom te kiezen voor de goedkoopste S&P 500 ETF. Hier heb ik zelf ook voor gekozen en dat is de S&P 500 ETF van Vanguard. Het tickersymbol van deze ETF is VUSA.

De ETF is in het beheer van het bedrijf Vanguard. Dit is ’s werelds grootste uitgever van ETF’s en opgezet door Jack Bogle – bedenker van de index fonds.

S&P 500 Vanguard ETF kosten

De S&P 500 Vanguard ETF is de meest voordelige S&P 500 ETF verkrijgbaar. De lopende kosten bedragen slechts 0,07%. Stel je voor je hebt €10.000 in deze ETF geïnvesteerd. Dan bedragen de jaarlijkse kosten slechts €7.

De kosten hoef je overigens ook niet los te betalen. Dit wordt automatisch in de koers berekend. Je merkt hier verder niets van. Zeker niet met het gemiddelde rendement van 10% per jaar.

De 10 grootste bedrijven uit de S&P 500 Vanguard ETF met bijbehorende weging

Hieronder zie je de top 10 bedrijven uit de S&P 500 Vanguard ETF (VUSA) met bijbehorende weging.

Aandeel

Weging

Apple Inc.

5,89%

Microsoft Corp.

5,59%

Amazon.com Inc.

4,04%

Facebook Inc. Class A

2.28%

Alphabet Inc. Class A

2.01%

Alphabet Inc. Class C

1.96%

Berkshire Hathaway Inc. Class B

1,44%

Tesla Inc.

1,44%

NVIDIA Corp.

1,37%

JPMorgan Chase & Co

1,29%

Let op: Laatst bijgewerkt op 21-7-2021

Dit komt neer op ongeveer 20%. De overige 80% wordt geïnvesteerd in de overgebleven 490 bedrijven. Hierbij kun je denken aan McDonalds, Nike, Procter & Gamble, Colgate Palmolive, Johnson & Johnson en veel andere topbedrijven.

S&P 500 Vanguard ETF weging van verschillende sectoren

Daarnaast is het ook interessant om te zien hoe de weging is verdeeld over meerdere sectoren.

Sector

Weging

Technologie

27,4%

Gezondheidssector

13,0%

Niet noodzakelijke consumentengoederen

12,3%

Financiële sector

11,3%

Telecommunicatie

11,1%

Industrie

8,5%

Noodzakelijke consumentengoederen

5,9%

Energie

2,9%

Materialen

2,6%

Vastgoed

2,6%

Nutsbedrijven

2,4%

Let op: Laatst bijgewerkt op 21-7-2021

Logischerwijs kent de sector “Technologie” de zwaarste meting. Dit komt omdat de grootste Amerikaanse bedrijven actief zijn als technologie bedrijf. Bijvoorbeeld: Apple, Microsoft, Alphabet en Facebook.

Investeren in de S&P 500 Vanguard ETF

De S&P 500 Vanguard ETF wordt verhandeld op de Euronext Amsterdam (EAM). Daardoor is het waarschijnlijk via iedere broker in Nederland verkrijgbaar. Ik koop zelf mijn aandelen bij DEGIRO.

Om te investeren in de S&P 500 Vanguard ETF  kun je rechts bovenin zoeken naar één van onderstaande zoektermen

  • VUSA
  • IE00B3XXRP09
  • Vanguard S&P 500

Vervolgens krijg je verschillende opties. De S&P 500 Vanguard ETF  wordt namelijk verhandelt op verschillende beurzen. Je kunt de ETF het vervolgens het beste kopen via de Euronext Amsterdam. Om dit te doen moet je de S&P 500 Vanguard ETF , verhandelt op de EAM kiezen. Zie onderstaande afbeelding.

Wanneer je op de juiste S&P 500 Vanguard ETF  klikt kom je op onderstaande overzicht terecht.

Vervolgens kun je klikken op het groene button “KOOP” en kom je in het rechter overzicht terecht. Hierbij kun je aangeven voor hoeveel euro je maximaal een S&P 500 Vanguard ETF  aandeel wilt kopen en vervolgens hoeveel aandelen je wilt kopen. Staat alles goed? Klik dan op “PLAATS ORDER” en je order wordt verwerkt.

Dollar-Cost Averaging methode

Een veel gebruikte strategie bij investeerders in de S&P 500 ETF is de dollar-cost averaging methode. Bij deze strategie investeer je ieder maand een vast bedrag in de S&P 500. Op deze manier koop je zowel de S&P 500 aandelen wanneer deze hoog staat – maar ook wanneer de S&P 500 laag staat. Hierdoor kom je op een mooi gemiddelde prijs uit en voorkom je dat je wellicht teveel betaald voor de S&P 500 aandelen. Ook is dit een geweldige manier om langzaam maar consistent jouw positie in de S&P 500 uit te breiden.

Niet meer investeren in losse aandelen?

Persoonlijk deed ik beide. Ik had zowel aandelen van de S&P 500 ETF van Vanguard als losse aandelen. Inmiddels heb ik geen aandelen van de S&P 500 ETF meer en alleen nog maar losse dividend aandelen. Hiervoor heb ik gekozen om de volgende redenen:

✅ Als dividend investeerder is de S&P 500 ETF niet heel interessant als bron van dividend inkomsten. Het dividendpercentage ligt hier rond de 1%. Er zijn individuele aandelen die meer dividend uitkeren en daardoor interessanter zijn voor dividend investeerders. Ik zie de S&P 500 ETF meer als een hybride oplossing (vermogensgroei + beetje dividend) zonder veel risico;

✅ Het investeren in losse aandelen geeft mij meer het gevoel dat ik aandeelhouder ben van een bepaald bedrijf en daardoor geeft het mij meer voldoening en maakt het investeren in aandelen voor mij leuker.

Dit neemt zeker niet weg dat de S&P 500 ETF een geweldige manier is van investeren. Zeker voor beginnende beleggers die willen starten met beleggen en hierbij graag kiezen voor de meest veilige en passieve manier van investeren. 

Aan de slag met het investeren in de S&P 500 ETF

Heb je nog geen broker waar je deze ETF wilt kopen? Dan kan ik je DEGIRO aanraden. Dit is een broker waar ik zelf ook gebruik van maak. De transactiekosten liggen hier het laagst van heel Nederland, terwijl de interface heel gebruiksvriendelijk is.

Hopelijk heb ik je kunnen helpen met dit blogartikel. Bekijk gerust ook mijn andere aandelen en andere blogartikelen.

Let op: ik ben geen financieel adviseur. Ik schrijf deze artikelen op basis van mijn eigen kennis en ervaring. Maar neem dit niet aan als de waarheid. Schakel desnoods een financieel adviseur in voor de meest betrouwbare informatie.