Het maakt iedereen hongerig die langs rijdt, kinderen dol enthousiast en trekt auto’s als een magneet naar zich toe. Weet jij wat dit is? Ik laat je er even over nadenken. Juist ja! Het is de magische gele M van de McDonald’s die kilometers ver als te zien is.

Heb je het over één van de beste merken ter wereld, dan heb je het over McDonald’s. Waarschijnlijk ben je zelf als kind opgegroeid met McDonald’s en ga je er af en toe nog eens naar toe. McDonald’s blijft nostalgisch aanvoelen. En niet alleen voor jou, maar waarschijnlijk ook voor jouw kinderen. Het nostalgische gevoel van de McDonald’s lijkt van generatie tot generatie te worden doorgegeven.

Dit maakt McDonald’s één van de winstgevendste bedrijven ter wereld. En wist je dat de aandeelhouders ook goed worden beloond door McDonald’s? Dat maakt McDonald’s één van de meest interessante dividend-aandelen ter wereld. Laten we snel meer informatie tot ons nemen van dit prachtige bedrijf

Waarom investeren in McDonald’s?

Als dividend investeerder zijn een aantal statistieken erg interessant om te weten. Ze geven ons eigenlijk direct weer of een dividend-aandeel interessant is of niet. Laten we deze statistieken van McDonald’s er even bij pakken

✅ McDonald’s mag zich over vijf jaar officieel een echte Dividend King noemen. Een unieke prestatie die slechts door een aantal bedrijven behaald is en in de toekomst zal worden. Al sinds 1976 keert McDonald’s jaarlijks dividend uit. En dat niet alleen – het dividend wordt jaarlijks ook nog eens verhoogd. Een unieke prestatie dat alleen behaalt wordt wanneer een bedrijf in alle situaties ontzettend winstgevend is en daarnaast ook veel waarde hecht aan het belonen van haar aandeelhouders;

✅ McDonald’s heeft de laatste 5 jaar het dividend verhoogd met 7,78%. Een hoog getal en daarom super positief;

✅De pay-out ratio is laag, namelijk onder de 60% – om precies te zijn 57,16%. Het dividend is dus erg veilig;

✅Het dividend percentage bedraagt momenteel zo’n 2,18%. Per aandeel wordt er momenteel $5.16 uitgekeerd. Dit lijkt weinig, maar zal flink gaan groeien gezien de hoge groei percentage van het dividend;

✅ McDonald’s is recessie bestendig. Dit zien we niet alleen aan het feit dat McDonald’s al sinds 1976 dividend uitkeert en ook tijdens minder economische tijden. Maar McDonald’s kent ook een recessie bestendig verdienmodel. Wellicht wel een ander verdienmodel dan je zal denken. Hier gaan we later dieper op in;

✅ McDonald’s verdient de laatste jaren minder omzet, maar meer winst! Dit komt door de transitie van McDonald’s naar meer franchisenemers. Een geweldige set van McDonald’s richting een rooskleurige toekomst.

Geschiedenis van McDonald’s

McDonald’s is bedacht door de gebroeders Dick en Mac McDonald – twee zonen van Schotse immigranten. De twee broers begonnen hun eerste McDonald’s restaurant in 1940 in San Bernardino. De twee broers bedachten een uniek systeem genaamd de Speedee Service System – een lopende band voor hamburgers zonder bediening aan tafel. Vergelijkbaar met het systeem van McDonald’s zoals we deze vandaag de dag kennen. Dit zorgden voor een razendsnelle bediening. Hier komt dan ook de term fastfood vandaan.

Op een dag liep de zakenman Ray Kroc binnen bij de McDonald’s om iets lekkers te bestellen. Ray Kroc was destijds handelaar in milkshakesmachines en werd razend enthousiast van McDonald’s. Zo’n snelle bediening had hij nog nooit gezien. En daarnaast waren de hamburgers van McDonald’s ontzettend lekker. Ray Kroc zag het daarom helemaal voor zich om samen met de gebroeders McDonald nog meer zaken te openen.

In 1954 komen de gebroeders McDonald met Ray Kroc overeen om het concept van McDonald’s wereldwijd toe te passen. Dit is het begin van de McDonald’s zoals wij dit bedrijf kennen.

Twee jaar later zijn er al 12 McDonald’s restaurants geopend. In 1968 wordt door de Amerikaanse franchisenemer Jim Delligatti de meest bekende hamburger ontdekt: de Big Mac. De dubbele hamburger met een driedelig broodje waarvan de top bedekt is met sesamzaad. Een geweldige uitvinding als je het mij vraagt! Daarnaast is Jim Delligatti ook de bedenker van het serveren van ontbijt bij de McDonald’s en van de McMuffin. Sinds 1970 is McDonald’s dit gaan toepassen.

In 1977 werd er een maaltijd speciaal voor kinderen bedacht door Dick Brams, genaamd de Happy Meal. Een maaltijd waar ik zelf als kind mee ben opgegroeid. Dankjewel Dick Brams! In de Happy Meal zat standaard een cheeseburger, een softdrink, een klein zakje frites, een klein portie koekjes en uiteraard iets leuks voor een kind in de vorm van speelgoed. De Happy Meal gaf McDonald’s het imago van een echte familierestaurant.

In 1971 opent McDonald’s haar eerste restaurant in Nederland, namelijk in Zaandam. Dit was niet alleen de eerste restaurant in Nederland, maar ook de eerste restaurant in heel Europa. In 1987 wordt de eerste Drive-Thru geopend in Nederland. In Amerika was het heel gebruikelijk eten te bestellen via de auto – maar in Nederland nog niet. Hier kwamen dan ook veel klachten over van mensen in de omgeving. Inmiddels zijn we hier wel gewend aan geraakt, althans ik.

Op dit moment zijn er 219 McDonald’s restaurants in Nederland die wekelijks door zo’n 3 miljoen mensen worden bezocht. McDonald’s is uitgegroeid tot één van de grootste 100 bedrijven ter wereld. McDonald’s kent op moment van schrijven zo’n 37.000 vestigingen in 120 verschillende landen. Dagelijks vinden er maar liefst 69 miljoen bestellingen plaats.

De meeste McDonald’s restaurants worden gerund door franchisenemers. In 2018 werd maar liefst 93% van de restaurants gerund door franchisenemers. Dit is bij McDonald’s zo goed bevallen dat ze dit percentage verder willen verhogen naar 95%.

McDonald’s verkoopt geen hamburgers, maar verhuurt vastgoed

Toen ik voor het eerst te horen kreeg dat McDonald’s helemaal geen hamburgers verkoopt, was ik verbaasd. Ik geloofde er eigenlijk weinig van. Het is toch logisch dat McDonald’s hamburgers verkoopt. Ik heb notabenen gisteren nog een heerlijke Big Mac gegeten. Maar niets is minder waar! McDonald’s is inderdaad geen hamburgerketen, maar een vastgoed bedrijf.

Dit heeft namelijk te maken met de manier van geld verdienen. McDonald’s verdient namelijk op meerdere manieren zijn geld, maar verreweg de meeste inkomsten komen voort uit het feit dat McDonald’s zijn grond en vastgoed verhuurt aan franchisenemers.

Zoals je al eerder las, runt McDonald’s zelf heel weinig restaurants. De meeste restaurants worden gerund door franchisenemers. Dit is de laatste jaren alleen maar toe genomen. Het is McDonald’s namelijk erg goed bevallen. Franchisenemers kunnen het namelijk veel beter dan McDonald’s zelf. Sinds McDonald’s bezig is met het afstoten van haar eigen McDonald’s restaurants, neemt de omzet logischerwijs ietsjes af (McDonald’s ontvangt nu nog maar een gedeelte van de omzet), maar de winstgevendheid van deze restaurants is gegroeid. Een slimme zet van McDonald’s. De kosten voor het onderhouden of repareren van machines zijn zo voor de franchisenemer, maar McDonald’s ontvangt nog steeds een gedeelte van de omzet. McDonald’s verhuurt nu dus voornamelijk zijn vastgoed, systemen en merk. De franchisenemer verkoopt vervolgens hamburgers.

McDonald’s verdient op verschillende manieren zijn geld

McDonald’s wilt in de toekomst slechts 5% van de restaurants zelf runnen. Voor de overige 95% van de restaurants zoekt McDonald’s franchisenemers, welke maar graag in de rij staan om een McDonald’s restaurant te kunnen runnen. Hierbij ontvangt McDonald’s de volgende inkomsten:

✅ Eenmalige fee van $45.000 bij opening van een nieuw restaurant. Dit wordt door de desbetreffende franchisenemer betaalt die de nieuwe restaurant zal gaan runnen;

✅ McDonald’s ontvangt maandelijks 4% van de omzet;

✅ McDonald’s ontvangt maandelijks huur van het pand en grond.

Dit maakt McDonald’s recessie bestendig

De inkomsten van McDonald’s maakt het bedrijf ook nog eens recessie bestendig. Waar een gedeelte van de inkomsten afhangt van de omzet, is de grootste gedeelte van de omzet afkomstig van huurinkomsten. Deze inkomsten moeten door franchisenemers iedere maand worden betaald. Ongeacht de economische omstandigheden.

Omzet van McDonald’s neemt af sinds 2013

Wist je dat de omzet van McDonald’s afneemt sinds 2013? Wist je tevens dat dit eigenlijk geen probleem is? Want hoe gek het ook klinkt. Dit is een logisch gevolg van hetgeen McDonald’s nu aan het doen is en tevens helemaal niet ernstig. Zie hieronder de behaalde omzet van McDonald’s in de periode 2013 – 2020.

De omzet van McDonald’s neemt af omdat het aantal vestigingen van McDonald’s in eigen beheer afneemt. Dit is een keuze van McDonald’s omdat dit juist de winst ten goede komt. De omzet neemt hierdoor wel af.

Maar de winstgevendheid van McDonald’s neemt aanzienlijk toe

Sinds 2015 neemt de winstgevendheid van McDonald’s toe. Alleen 2020 was een minder jaar, maar dat is logisch gezien de globale omstandigheden in 2020. De winstgevendheid van McDonald’s is gegroeid sinds de vestigingen in eigen beheer zijn afgenomen en zijn overgenomen door franchisenemers.

De MOAT van McDonald’s

Voor ons dividend investeerders is het belangrijk dat de bedrijven waar wij in investeren een MOAT hebben. Volgens Warren Buffet bepaalt de MOAT het bestaansrecht van een bedrijf. Een MOAT kun je ook wel zien als de USP (Unique Selling Points) van een bedrijf. Waarom zou een consument kiezen voor McDonald’s in plaats van wellicht veel goedkopere opties als KFC of Burger King. Met andere woorden: zal McDonald’s over 50 jaar nog steeds winstgevend zijn? Of is er dan een andere speler die McDonald’s van zijn troon heeft gestoten. Laten we de MOAT van McDonald’s even bekijken

✅ Ongekend sterk merk. We hadden het er net al even over. Maar de gehele M valt niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Vanuit kinds af aan associëren we de gehele M al met plezier en heerlijk eten met de familie. En dit gevoel geven we weer mee aan onze eigen kinderen;

✅ McDonald’s heeft enorme schaalvoordelen. McDonald’s omzet ligt stukken hoger dan concurrenten als Burger King, KFC of Wendy’s. Dit geeft McDonald’s veel macht over haar leveranciers, waarvan vele hun bestaan ​​te danken hebben aan McDonald’s;

✅ De omvang van McDonald’s biedt ook veel reclamekracht, waarbij McDonald’s de totale Amerikaanse reclame-uitgaven van zowel Burger King als Wendy’s meer dan verdrievoudigt;

✅ McDonald’s heeft de beste vastgoed in zijn beheer van de restaurant branche. Geweldige, drukke plekken langs de snelweg, hoogwaardige restaurants in drukke winkelstraten – noem het allemaal maar op. Op de meest drukke plekken staat waarschijnlijk ook een McDonald’s;

✅ Een recessie bestendig verdienmodel. Veel geld wordt niet verdient aan het verkopen van hamburgers, maar bijvoorbeeld aan huurinkomsten.

Waardestijging van McDonald’s aandelen

McDonald’s is de laatste vijf jaar gestegen met 96,35%. Dit komt neer op $115.16 per aandeel. Een ongekend hoge stijging met een jaarlijks bovengemiddeld rendement. En dan houden we hier nog niet rekening met al het uitgekeerde dividend. McDonald’s is een aandeel dat over het algemeen blijft stijgen. Zeker gezien de winsten van McDonald’s de laatste jaren zo aan het groeien is. Mijn verwachting is dat deze stijgende lijn ieder jaar zal worden voortgezet.

Wat ben ik van plan met McDonalds aandelen?

Ik zie McDonalds als één van de top bedrijven uit mijn dividend portfolio. Een bedrijf waar ik op kan rekenen. De MOAT van McDonalds is ontzettend sterk en zal daarom zorgen voor een stabiele stroom aan dividend. Daarom zal ik proberen mijn posities in McDonalds jaarlijks uit te breiden.

Momenteel bezit ik 11 aandelen van McDonalds. Dit komt neer op een investering van rond de €2.050. Dit levert mij momenteel een jaarlijkse dividend uitbetaling op van €48,37.

Ook McDonalds aandelen kopen?

Een goede keuze! De tickersymbol van McDonald’s aandelen is MCD. Je kunt aandelen van McDonalds het beste kopen op de New York Stock Exchange (NYSE). Wanneer je de volgende code intypt, kom je terecht bij McDonalds op de NYSE: US5801351017.

Ben je nog op zoek naar een geschikte broker? Dan kan ik zeker DEGIRO aanbevelen. Ik maak zelf ook gebruik van DEGIRO. De transactiekosten liggen bij DEGIRO erg laag, de support is goed en het platform is erg gebruiksvriendelijk.

Dankjewel voor het lezen van mijn artikel over McDonald’s. Ik hoop dat je wat aan het artikel hebt gehad en ik je mogelijk heb kunnen inspireren om te starten met dividend investeren. Wil je meer informatie lezen? Lees dan mijn andere artikelen. Dankjewel en graag tot ziens!

Let op: ik ben geen financieel adviseur. Ik ben een random gast op het internet. Ik schrijf deze artikelen op basis van mijn eigen kennis en ervaring. Wees hier van bewust en neem niet alles wat ik zeg als waarheid aan zonder zelf onderzoek te doen.