Johnson & Johnson aandelen. Door veel dividend investeerders gezien als één van de beste dividend aandelen aller tijden. Een bedrijf waar je als dividend investeerder altijd op kunt rekenen. En misschien niet zo gek: Johnson & Johnson heeft inmiddels bijna 60 jaar lang dividend uitgekeerd. Maar dat niet alleen. Het dividend is ook nog eens jaarlijks verhoogd. Ongekend! Geen enkel ander bedrijf heeft dit overtroffen. Sterker nog: Johnson & Johnson is, samen met een aantal andere Dividend Kings als 3M, The Coca-Cola Company en Procter & Gamble, koploper op dit gebied.

Waarom investeren in Johnson and Johnson aandeel?

Eigenlijk kunnen we hier vrij kort over zijn. Een aantal indicatoren, waar wij dividend investeerders, altijd naar kijken spreken boekdelen.

✅Dividendpercentage van 2,52%;

✅Jaarlijkse dividendbetaling van $4.24;

✅Dividend uitkeerratio van 44,38%;

✅Dividendgroei van 58 jaar;

✅5 jaar groei percentage van het dividend van 6,04%;

✅Johnson & Johnson keert ieder kwartaal dividend uit.

Kortom, met Johnson & Johnson haal je een dividend aandeel binnen dat net zo betrouwbaar is als de zon. Een bedrijf met meer “zekerheid” is er bijna niet. Johnson & Johnson heeft al 58 jaar op rij bewezen een steeds hoger wordende dividend uit te kunnen keren aan de aandeelhouders.

Daarnaast is het dividend uitkeerratio erg laag, namelijk maar 44,38%. Hierdoor is er geen twijfel over mogelijk dat Johnson & Johnson zijn dividend ook in de toekomst zal kunnen blijven uitkeren.

Ook wordt het dividend door Johnson & Johnson netjes verhoogd met 6,04% in de laatste 5 jaar.

Geschiedenis van Johnson and Johnson aandeel

Johnson & Johnson is een van de grootste bedrijven ter wereld op het gebied van gezondheidszorg en is opgericht in 1886 door Robert Wood Johnson en twee jongere broers van Robert. In 1894 had het bedrijf al meer dan 400 medewerkers en 14 gebouwen.

Sinds de oprichting heeft Johnson & Johnson gezorgd voor revolutionaire producten zoals de Johnson’s Baby Powder en de First Maternity Kits. Laatstgenoemd product heeft de veiligheid bij een geboorte voor zowel het kind als de moeder revolutionair verbeterd. Destijds werden baby’s nog thuis geboren zonder hulp van een dokter.

Ook heeft Johnson & Johnson een belangrijke rol gespeeld tijdens de eerste- en tweede wereldoorlog door het Amerikaanse leger te voorzien van EHBO koffers en chirurgische benodigdheden.

In 1944 ging Johnson & Johnson naar de beurs. Inmiddels is Johnson & Johnson eigenaar van meer dan 100 merken.

Bovenstaande was een meer dan versimpelde versie van de geschiedenis van Johnson & Johnson. Waarschijnlijk doe ik hier Johnson & Johnson te kort aan – maar anders wordt dit artikel wel heel erg lang. Mocht je meer willen lezen over de geschiedenis van Johnson & Johnson en de producten die Johnson & Johnson heeft gemaakt gedurende de rijke geschiedenis van Johnson & Johnson, check dan de tijdlijn van Johnson & Johnson.

Missie van Johnson & Johnson

“We believe our first responsibility is to the patients, doctors and nurses, to mothers and fathers and all others who use our products and services. In meeting their needs everything we do must be of high quality. We must constantly strive to provide value, reduce our costs and maintain reasonable prices. Customers’ orders must be serviced promptly and accurately. Our business partners must have an opportunity to make a fair profit”.

Johnson & Johnson anno 2021

Johnson & Johnson is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste bedrijven ter wereld. Zo staat Johnson & Johnson met een waarde van 427 miljard dollar op plek 15 meest waardevolle bedrijf ter wereld.

Dagelijks werken 130.000 mensen bij Johnson & Johnson, actief over de hele wereld en heeft Johnson & Johnson in 2020 een omzet behaald van iets meer dan 82 miljard dollar. De nettowinst van Johnson & Johnson ligt ietsjes lager dan 15 miljard dollar.

Hoe verdient Johnson & Johnson geld anno 2021

De huidige bedrijfsvoering van Johnson & Johnson kan je verdelen in 3 bedrijfssegmenten

 1. Consumenten
 2. Farmaceutisch
 3. Medische apparatuur

Johnson and Johnson aandeel: Consumenten

Hieronder valt een uitgebreid assortiment aan producten gericht op babyverzorging, huidverzorging, mondverzorging, haarverzorging, wondverzorging, gezondheidsproducten voor vrouwen, algemene medicijnen en voedingssupplementen.

Johnson & Johnson heeft hierbij een van de meest bekende gezondheidsproducten voor consumenten in beheer, zoals:

 • Listerine;
 • Neutrogena;
 • Tylenol;
 • Nicorette;
 • Band Aid.

De bedrijfstak gericht op consumenten zorgde in 2020 voor bijna 17% van de omzet. Uniek aan deze producten zijn het merk dat er aan vast hangt. Zo hebben veel Amerikanen het al snel over Band Aid als ze het over zelfklevende verband hebben. Band Aid heeft als het ware het productnaam op zich genomen. Vergelijkbaar met Coca-Cola of Zwitsal. We hebben het vaak al snel over deze merken als we het hebben over de bijbehorende producten, zonder dat we hierbij stil staan.

Johnson and Johnson aandeel: Farmaceutisch

De grootste bedrijfstak van Johnson & Johnson is gericht op de farmacie. In 2020 was deze bedrijfstak goed voor meer dan 54% van de omzet. De farmaceutische bedrijfstak van Johnson & Johnson is gericht op 6 onderdelen:

 • Immunologie;
 • Infectieziekten;
 • Neurowetenschap;
 • Oncologie;
 • Cardiovasculair en metabolisme;
 • Pulmonale hypertensie.

Een greep uit de meest belangrijke producten zijn:

 • Remicade;
 • Simponi;
 • Simponi Aria;
 • Selera;
 • Tremfyra;
 • Edurant;
 • En nog veel andere producten die moeilijk uit te spreken zijn.

Veel producten zijn gepatenteerd. Dit betekent dat het minimaal 20 jaar duurt voordat andere bedrijven deze producten mogen namaken. Voordat dit mogelijk is heeft Johnson & Johnson al gezorgd voor een sterk merk, tevreden klanten en schaalbaarheidsvoordelen om prijzen laag te houden. Ook blijft Johnson & Johnson innoveren met nieuwe medicijnen.

Johnson and Johnson aandeel: Medische apparatuur

Johnson & Johnson verkoopt ook medische apparatuur aan onder andere ziekenhuizen. Dit bedrijfssegment is goed voor bijna 30% van de omzet in 2020.

Tot dit bedrijfssegment behoort een uitgebreid assortiment aan apparatuur dat gebruikt wordt tijdens:

 • Orthopedie
 • Chirurgie
 • Interventionele oplossingen
 • Ooggezondheid

Ook  hierbij zijn veel technologieën van Johnson & Johnson gepatenteerd.

MOAT van Johnson & Johnson

Zoals je ziet levert Johnson & Johnson voornamelijk aan anderen bedrijven, zoals ziekenhuizen en apotheken. De MOAT, volgens Warren Buffet één van de belangrijkste eigenschappen van een bedrijf, van Johnson & Johnson is het vertrouwen achter de producten.

Doordat Johnson & Johnson al jarenlang actief is op het hoogste niveau van gezondheidszorg, vertrouwen veel bedrijven in de kwaliteit en services van Johnson & Johnson.

Daarnaast heeft Johnson & Johnson veel producten gepatenteerd, enorme schaalvoordelen en in de consumenten sector sterke merken waar veel consumenten aan gehecht zijn en vertrouwen in hebben.

Mijn eigen posities in Johnson & Johnson

Ik zie Johnson & Johnson als één van de belangrijkste aandelen van mijn portfolio. Ik vertrouw er volledig op dat Johnson & Johnson gedurende mijn leven, en waarschijnlijk ook daarna, elk kwartaal een steeds hoger wordend dividend zal uitkeren. Het bedrijf heeft al bewezen dit heel stabiel te kunnen blijven doen.

Daarnaast heeft Johnson & Johnson een sterke MOAT en is het actief in de gezondheidssector. Dit is een sector waarvan ik verwacht dat deze alleen zal groeien naarmate er meer mensen op de wereld komen en de gemiddelde leeftijd van mensen zal stijgen. We hebben allemaal gezondheidsproducten nodig en Johnson & Johnson is er om ons hierin te voorzien. Nu, morgen en waarschijnlijk ook over 200+ jaar.

Bekijk hier mijn posities in Johnson & Johnson en in andere aandelen.

Ook investeren in Johnson and Johnson?

Dan kan ik je DEGIRO van harte aanraden. Ik gebruik zelf ook DEGIRO wegens de lage transactiekosten, gebruiksgemak via de website en app en goede klantenservice. Tip: ben je een dividend investeerder? Maak dan een basic account aan. Bij een Custody account moet je namelijk een deel van jouw dividendinkomsten afstaan aan DEGIRO. Dit is zonde en in mijn optiek het niet waard.

Dankjewel voor het lezen van mijn artikel. Ik waardeer het zeer en hoop dat je er wat aan hebt gehad. Keep calm and dividend investing!

Let op: Ik ben geen financieel adviseur. Neem mijn content daarom niet aan als waarheid, maar doe altijd jouw eigen onderzoek of laat je adviseren door een financieel adviseur. Beleggen kent risico op verlies. Pas daarom altijd goed op.