Aan het overwegen om een Google aandeel te kopen? Heel interessant natuurlijk! Google is niet meer weg te denken uit ons leven. Even opzoeken hoe je ook al weer een bepaald recept moet bereiden? Even googelen! De beste manier vinden om online geld te verdienen? Even googelen! Of ben je op zoek naar hoe je aandelen van Google kunt kopen? Laten we dat ook even Googelen! Waarschijnlijk ben je ook zo op deze website terecht gekomen.

Geen wonder dat de aandelen van Google zo interessant zijn. Google is dé winnaar van het internet!

Weet jij welke website het meest bezocht wordt over de hele wereld? Je raadt het al: Google.

Oké, deze is misschien wat lastiger: Welke website staat op nummer twee meest bezochte website te wereld? Is dit Facebook? Of Baidu? Of Wikipedia!? Of is dit De Dividend Machine. Oké, dat laatste is het sowieso niet. Was het maar waar!

Facebook, Baidu of Wikipedia dan? Je zat er dichtbij. Dit zijn de nummer 3, 4 en 5 meest bezochte websites ter wereld. Maar op nummer twee staat YouTube! Enig idee wie de eigenaar is van YouTube? Dat is dezelfde eigenaar van Google, namelijk het bedrijf Alphabet!

Ongekend toch. De twee best bezochte websites van het internet en beide in het beheer van één bedrijf. Daar moeten we aandelen van hebben! Zeker als je later in dit artikel zult lezen dat de omzet en winsten van Google jaarlijks met dubbele cijfers aan het stijgen is.

In dit artikel laat ik je zien hoe je een Google aandeel kunt kopen. Waarom dit interessant is om te doen en waar je op moet letten. Lees je snel verder?

Hoe koop je een Google aandeel, oftewel van Alphabet?

Wil je Google aandelen kopen? Dan moet je eigenlijk het aandeel kopen van moederbedrijf Alphabet. Google is namelijk onderdeel van het bedrijf Alphabet en alleen Alphabet is beursgenoteerd.

Je kunt aandelen van Alphabet kopen via diverse brokers. Ik zelf maak gebruik van de broker DEGIRO. Ik vind dit zelf de beste broker van Nederland. De transactiekosten zijn erg laag en het gebruikersinterface werkt erg prettig.

GOOGL of GOOG?

Het kopen van aandelen van Alphabet (Google) werkt net even iets ingewikkelder dan bij andere bedrijven. Je hebt namelijk keuze uit twee verschillende aandelen van Alphabet (Google): GOOGL of GOOG.

Alphabet heeft hier sinds april 2014 voor gekozen om te werken met drie verschillende aandelen. Waarvan twee soorten aandelen op de beurs verhandelt worden. De derde type aandelen zijn alleen bedoelt voor eigenaren en insiders van Alphabet. Laten we de twee verhandelbare aandelen van Alphabet even doornemen

GOOGL

GOOGL aandelen zijn de meest gangbare aandelen. Met deze aandelen ben je voor een klein gedeelte eigenaar van Alphabet en heb je tevens stemrechten.

GOOG

Met GOOG aandelen ben je, net zoals bij de GOOGL aandelen, eigenaar van Alphabet. Echter heb je bij deze aandelen geen stemrechten. Om deze redenen zijn de GOOG aandelen vaak ietsjes goedkoper.

Welke van de twee GOOGLE AANDELEN kun je het beste kopen?

Het ligt eraan in hoeverre je stemrechten belangrijk vind. Mocht dit niet zoveel uitmaken, dan kun je het beste de goedkoopste aandelen kopen. In theorie is dit dus GOOG

Let op: op moment van schrijven zijn de GOOGL aandelen 2446.61 dollar waard en de GOOG aandelen 2539.59 dollar waard. De omgekeerde wereld dus. Op Reddit staat dat dit tijdelijk is vanwege het feit dat Alphabet voornamelijk de GOOG aandelen aan het terugkopen zijn. Vreemd, maar waar. In dit geval kun je het beste de GOOGL aandelen kopen. Lees je dit op een later moment. Check dan even goed welke aandelen het goedkoopste zijn, GOOGL of GOOG.

Geschiedenis van Google aandeel

Google is opgericht in 1998 door Lary Page en Sergey Brin. Beide heren vonden een systeem uit, dat op basis van bepaalde zoekopdrachten, het internet ging afstruinen en relevante websites sorteerden op basis van de zoekopdracht van de gebruiker. Dit systeem is uitgegroeid tot wat Google.com nu is. De meest gebruikte zoekmachine wereldwijd.

Wist je dat bijna 90% van alle Nederlanders gebruikt maakt van Google als zoekmachine? Op mobiele apparaten ligt dit percentage op bijna 100%.

En hoe zit het internationaal?

Ook in Amerika is Google als zoekmachine erg populair. 89% van de Amerikanen gebruiken Google. Ook Bing wordt veel gebruikt in Amerika. In China is Baidu de meest gebruikte zoekmachine. Google scoort hier met een marktaandeel van slechts 4% erg laag. Hier is dus nog veel ruimte voor groei. Al is het de vraag in hoeverre de Chinese overheid dit zal goedkeuren.

IPO van Google aandeel

In 2004 ging Google naar de beurs. Destijds kon je één aandeel kopen voor iets meer dan $50. Inmiddels staat de koers op bijna $2500. Niet slecht!

In 2006 wordt YouTube overgenomen door Google

De op één na meest bezochte website ter wereld, YouTube, werd in 2006 door Google gekocht voor 1.65 miljard dollar. Een koopje is later gebleken. YouTube levert inmiddels zo’n 20 miljard dollar per jaar op voor Google en de inkomsten stijgen ieder jaar.

Weet jij hoeveel video’s dagelijks op YouTube worden geüpload? – 300.000 video’s per dag(!). We kijken gemiddeld met zijn allen 1 miljard uur per dag naar YouTube.

 

  Van Google naar Alphabet Inc.

  In 2015 werd Alphabet opgericht. Sindsdien is Alphabet het moederbedrijf van Google en enkele andere technologiebedrijven.

  Alphabet Inc. telt inmiddels ruim 119.000 medewerkers en is uitgegroeid tot één van de grootste en meest winstgevende bedrijven ter wereld met een omzet van bijna 200 miljard. Het bijzondere hieraan is dat de omzet van Alphabet ieder jaar stijgt met dubbele cijfers. Ongekend dus!

  Zo is de omzet van 2020 12,77% hoger dan de omzet in 2019, waar de omzet weer meer dan 18% hoger lag dan in 2018, waar de omzet bijna 24% hoger lag dan in 2017…

  Dit geldt nog extremer voor de winsten van Alphabet. Zo zijn de winsten van Alphabet in de afgelopen 12 maanden, eindigend op 31 maart 2021, bijna 50% hoger dan het jaar daarvoor.

  Google LLC & Other Bets

  Alphabet kun je onder verdelen in twee onderdelen: Google LLC & Other Bets

  Google LLC

  Onder Google LLC valt eigenlijk alles wat je kent van Google: de zoekmachine, YouTube, maar ook producten als Gmail, Google Maps, Google Chrome, Google Translate, DoubleClick, Google Home, Chromecast, Google Nest, Fitbit en nog veel en veel meer.

  Het is ongekend hoeveel producten Google heeft gemaakt waar wij dagelijks gebruik van maken.

  Other Bets

  Alphabet focust zich ook heel erg op de toekomst. Toekomstige projecten als zelfrijdende auto’s (Waymo), bestrijden van ziektes die gepaard gaan bij ouderdom (Calico), leveren van sneller internet (Access), artificial intelligence (Deepmind), dronebezorgingsdiensten (Wing) en nog veel en veel meer. Je kunt het zo gek niet bedenken en Alphabet is er wel mee bezig.

  Veel inkomsten worden onder “Other Bets” nog niet verdient. Zeg maar gerust dat deze projecten momenteel meer kosten dan opleveren. Maar dat mag de pret niet drukken. Want dit soort projecten hebben ontzettend veel potentie.

  Mocht er ook maar één project lukken. Dan kan dit net zoals de zoekmachine van Google en YouTube een echte cashcow worden.

  Alle projecten van Other Bets op een rijtje:

  • Met Access wilt Alphabet overal ter wereld sneller internet leveren. Onder andere via glasvezelkabel en point-to-point draadloze technologie;
  • De focus van Calico ligt op het tegengaan van veroudering en het bestrijden van ziektes die gepaard gaan bij ouderdom. Kortom, het doel van Calico is om ons langer te laten leven;
  • Gespecialiseerd in Artificial Intelligence. Het doel van DeepMind is om zelflerende systemen te creëren die ons kunnen helpen om de lastigste wetenschappelijke vraagstukken te kunnen oplossen;
  • Google Ventures. Dit is een bedrijfstak van Alphabet dat zich bezig houdt met het investeren in nieuwe startups;
  • Ook CapitalG investeert in bedrijven, maar dan in bedrijven die al wat verder zijn dan zogeheten startups;
  • De missie van Loon is om de hele wereld toegang te geven tot het internet door middel van een netwerk aan ballonnen in de stratosfeer;
  • Sidewalk Labs. Houdt zich bezig met stedelijke vernieuwing. Sidewalk Labs wilt uitdagingen van steden oplossen door gebruik te maken van de nieuwste technologieën;
  • De lifesciencedivisie van Alphabet. Verily houdt zich voornamelijk bezig met gezondheidsdata. Verily richt zich op projecten als diabeteszorg en het maken van protheses;
  • Persoonlijk mijn favoriet. Waymo houdt zich bezig met autonoom rijden;
  • In de toekomst zullen pakketjes wellicht niet meer bezorgd worden door busjes, maar door drones. En daar zal Wing een grote rol in gaan spelen – want Wing is hier al actief mee bezig;
  • Dit is vaak het startpunt van alle projecten. X kan je zien als de plek waar de meest ambitieuze projecten worden uitgedacht. Wanneer een project interessant genoeg is, groeit het uit tot “other bets”. Waymo, Wing, Loon en Verily komen voort uit de brainstormsessies van X.

  Verdienmodel van Alphabet

  In 2020 is er bijna 200 miljard aan omzet binnengehaald. Hoe kan dit? De websites van Alphabet (de zoekmachine van Google en YouTube) zijn toch gratis?

  Dit klopt! Iedereen kan gratis gebruik maken van de websites van Google. Dat is misschien ook wel het mooie. Jij bent namelijk het product van Google, zonder dat je dit zelf door hebt of er hinder van ondervind.

  Google verdient namelijk geld door adverteerders op de platformen van Google. Ik kan dit weten. Want ik houd me elke dag bezig met het adverteren voor bedrijven op Google en YouTube. Al sinds 2016.

  Er zijn geen betere advertentiekanalen dan die van Google voor adverteerders. Want zeg nou zelf. Waar kan een kapper uit Heerenveen beter adverteren dan in de zoekmachine van Google wanneer iemand zoekt naar “kapper heerenveen”?

  Elke dag leveren de advertentiecampagnes van Google mooie resultaten op voor adverteerders. Daarom zullen adverteerders nog jarenlang, zo niet decennia lang, blijven adverteren op de platformen van Google.

  Artificial Intelligence

  Google is dé voorloper op het gebied van Artificial Intelligence – een zelflerend principe dat onze toekomst zal gaan bepalen. Wat heb je nodig voor zelfrijdende auto’s? Artificial Intelligence. Wat heb je nodig voor robots die ons in de toekomst zullen gaan opereren (en dit ook nauwkeuriger kunnen doen dan artsen)? Artificial Intelligence. En zo kun je eindeloos doorgaan.

  Hetgeen je nodig hebt om Artificial Intelligence te ontwikkelen is data. En dit is nou net hetgeen waar Google zoveel van hebt. We maken allemaal gebruik van Google Chrome, Google Maps, de zoekmachine van Google, YouTube, Google Translate, Google Home en noem het allemaal maar op. Vaak gratis programma’s. Maar je betaalt in de vorm van data.

  Data dat wordt ingezet voor advertentiecampagnes en Artificial Intelligence.

  Alphabet AANDEEL / Google aandeEL kopen?

  Maar dan nu de vraag waar het om draait. Is het verstandig om aandelen van Alphabet te kopen? Want, zoals de naam van deze website doet vermoeden, investeer ik voornamelijk in bedrijven die dividend uitkeren aan hun aandeelhouders. En daar hoort Alphabet niet bij.

  Waarom is Alphabet dan alsnog een aandeel om te overwegen? Om deze vraag te beantwoorden gaan we kijken naar drie onderdelen: Prijs en verwachtingen omtrent toekomstige winsten.

  Prijs van een Alphabet / Google aandeel

  Veel mensen vinden het aandeel van Alphabet (Google) te duur. Meer dan 2.000 dollar voor één aandeel wordt vaak als te duur bestempeld. Begrijpelijk, maar dit zegt niets over de intrinsieke waarde van het aandeel.

  Een hoge prijs voor het aandeel betekent niet dat het “duur” is, maar dat er niet veel aandelen in circulatie zijn. Vaak kiezen bedrijven bij een hoge aandeelprijs voor een stock-split. Eén aandeel wordt dan vaak 5 of 10 aandelen, waardoor de prijs per aandeel zakt. Dit maakt het investeren in Alphabet laagdrempeliger. Maar de intrinsieke waarde van één aandeel blijft natuurlijk hetzelfde.

  Mocht je één aandeel hebben van Alphabet vóór een stocksplit. En een aandeel wordt uitgesplitst in 10 aandelen. Dan krijg je automatisch per aandeel, 10 aandelen ervoor terug. Maar nu vertegenwoordig één aandeel een kleiner stukje van de taart.

  Intrinsieke waarde van Alphabet / Google aandeel

  Om dit te beoordelen kijk ik altijd naar de P/E ratio – De Price per Earnings ratio. Met andere woorden. Hoeveel dollar betaal je voor één dollar aan winst. In Nederland wordt dit ook wel de koers/winst verhouding genoemd.

  Op moment van schrijven ligt de P/E ratio van Alphabet op 31.12. Dit lijkt hoog, maar voor een bedrijf als Alphabet met jaarlijks een stevige omzetgroei, vind ik dit meevallen. Zoals je hebt gezien stijgt de omzet en winsten van Alphabet ieder jaar met dubbele cijfers.

  Dit betekent dat je wellicht voor nu een hoge prijs betaald. Maar wanneer Alphabet bezig blijft met hetgeen ze al jaren aan het doen zijn, namelijk de omzet en winsten jaarlijks met dubbele cijfers te laten groeien, je al snel op en P/E ratio van rond de 25 terecht zal komen. Wellicht al in 2022 of 2023.

  Daarnaast heeft Alphabet veel kosten aan “Other Bets”. Wanneer je deze kosten van Alphabet niet zal meerekenen, komt de P/E ratio al veel lager uit.

  Ik vind de P/E ratio van Alphabet dus enorm meevallen. Zeker als je kijkt naar andere groei-aandelen zoals Amazon (P/E ratio van 60), Netflix (ook een P/E ratio van 60) of Tesla (P/E ratio van 600).

  Wellicht speelt de hoge prijs van het aandeel een rol. Het is namelijk hoogdrempelig om een aandeel van Alphabet te kopen. Je betaalt hier op moment van schrijven ongeveer 2400 dollar voor. Hierdoor is het voor beginnende beleggers niet interessant om in Alphabet te investeren. Althans, daar lijkt het op. En daardoor wordt het aandeel ook geen hype. Maar dit is geen probleem – sterker nog, alleen maar gunstig.

  Zit er een stock-split aan te komen?

  Niemand weet dit. Het kan wel interessant zijn voor Alphabet om een stock-split aan te kondigen. Ondanks dat er fundamenteels niet verandert, zie je na een stock-split wel een verdere stijging van de totale waarde van een bedrijf. Veel meer mensen kunnen door een stock-split een aandeel kopen.

  Stel je voor. Je hebt 300 euro. Dan kan je momenteel geen aandeel van Alphabet kopen. Maar nu komt er een stock-split, waarbij één aandeel zal worden gesplitst in 10 kleinere aandelen. Dan kan je wel een aandeel kopen.

  Voor veel mensen zal het dus mogelijk zijn om dan wel een aandeel te kopen. De vraag neemt dus toe. Koop je dus het aandeel voor de stock-split? Dan verwacht ik dat dit vermogensgroei zal opleveren na de stock-split.

  Potentie van Alphabet

  Alphabet heeft natuurlijk veel kosten aan Other Bets, maar vergeet niet dat dit projecten zijn met enorm veel potentie. Mocht één project doorbreken. Dan kan dit net als de zoekmachine van Google en YouTube een ontzettend grote cashcow worden.

  Het zal me dan ook niks verbazen als één van deze projecten, zoals Waymo of Calico, zullen doorbreken in de toekomst. Mocht dit gebeuren, en omzetten en winsten vanuit Google verder stijgen (wat niet gek is gezien dit al jaren gebeurt), dan verwacht ik de omzet van Alphabet wellicht al sneller dan wij denken de magische grens van een half triljoen zal bereiken.

  Wanneer dit zal gebeuren zal de prijs van een aandeel van Alphabet alleen maar verder stijgen en is het aannemelijk dat Alphabet zal doorgroeien naar een omzet van 1 triljoen. Maar zeker niet op de korte termijn. Hierbij kun je denken aan een termijn van 10 – 20 jaar.

  Mijn strategie omtrent Alphabet / Google aandeel

  Momenteel ben ik niet meer in het bezit van Alphabet / Google aandelen met de tickersymbol: GOOGL of GOOG. Reden hiervoor is dat ik volledig ben gaan focussen op dividend aandelen, en Alphabet momenteel geen dividend uitkeert. Mocht dit gebeuren dan komt Alphabet bovenaan mijn watchlist te staan. Dit betekent niet het investeren in Alphabet niet verstandig is. Over de lange termijn verwacht ik veel van dit aandeel. Hier heb ik drie redenen voor:

  ✔️De omzet en winsten van Google LLC stijgen ieder jaar met dubbele cijfers. Google groeit dus nog steeds erg hard, ondanks dat het al een gevestigd bedrijf is;

  ✔️Ik zie dit ook niet snel veranderen. Google is dé koning van het internet met de twee meest bezochte websites in handen. Deze websites zijn dagelijks voor enorm veel gebruikers van toegevoegde waarde;

  ✔️Alphabet is met de Other Bets enorm veel aan het investeren in toekomstige projecten met veel potentie. Hier zie ik zeker winstgevende projecten voor in de toekomst uit komen.

  Alphabet betaalt geen dividend uit. Dit is natuurlijk jammer als dividend investeerder. Maar Alphabet investeert de winsten wel in veel belovende projecten als Waymo, DeepLink en Calico. Prachtige projecten die in de toekomst veel waarde kunnen bieden in onze samenleving. 

  Interessant dividend aandelen

  Lijkt het je te gek om aandelen van Alphabet te kopen, maar heb je ook interesse in dividend aandelen? Check dan mijn andere blogartikelen, waaronder mijn artikel over coca cola aandelen. Investeren in dividend aandelen is de ultieme manier om passieve inkomsten op te bouwen. En Coca Cola is één van de meest interessante dividend aandelen ter wereld.

  Let op: Dit artikel is niet bedoeld als financieel advies. Hierboven zijn mijn redenen om te investeren in Alphabet beschreven, maar ik ben geen financieel adviseur. Ik ben gewoon een amateur op het internet. Beleggen kent risico op verlies. Doe daarom altijd zelf jouw eigen onderzoek.