Het magische woord waar de legendarische investeerder Warren Buffet zijn succes aan heeft te danken. Wist je dat Warren Buffet dit jaar zo’n 3,8 miljard dollar aan dividend zal ontvangen? Alleen al van Apple ontvangt Warren Buffet zo’n 800 miljoen aan dividend per jaar. En ook de dividend inkomsten van The Coca Cola Company liegt er niet om: zo’n 650 miljoen aan dividend inkomsten per jaar.

En weet je wat nog het leuke hieraan is? De dividend inkomsten nemen ieder jaar verder toe. Apple en The Coca Cola Company zijn namelijk één van de dividend bedrijven die jaarlijks hun dividend verhogen. Het duurt daarom niet lang voordat Warren Buffet 5 miljard aan dividend inkomsten zal verkrijgen.

Met geld maak je geld. Dat is het idee achter dividend investeren. Met geld koop je dividend aandelen welke op hun beurt dividend aan jou uitkeren. Het dividend kan je vervolgens weer investeren in nieuwe dividend aandelen, welke op hun beurt ook weer zorgen voor dividend.

Enig idee wat er gebeurt als je het nieuwe ontvangen dividend weer herinvesteert in nieuwe dividend aandelen? Juist! Je ontvangt weer meer dividend. En dat is de kracht van dividend investeren en het geheim achter het succes van Warren Buffet.

Een soort sneeuwbal effect creëren waarbij een sneeuwbal steeds groter wordt. En naarmate het sneeuwbal groter wordt zal de mate waarin de sneeuwbal groeit ook groter worden. De sneeuwbal groeit exponentieel. Dit is precies hoe een dividend portfolio ook groeit. Des te meer dividend binnenkomt – des te meer dividendaandelen kunnen worden gekocht – des te meer dividend weer zal binnenkomen. Herhaal constant dit proces en jouw dividend portfolio groeit exponentieel.

Dit proces is zo krachtig, dat Einstein dit de 8e wereldwonder noemde.

“Rente-op-rente is het achtste wereldwonder. Hij die het begrijpt, verdient het. Hij die dat niet doet, betaalt het.” – Albert Einstein.

Heb ik hiermee nog niet jouw interesse opgewekt? Vast wel! Lees snel verder voor meer informatie.

Wat is dividend?

Even weer een stapje terug. Want wat is dividend? Een goede vraag! Als het goed is maakt een bedrijf winst. Het verkoopt een product of dienst en in ruil daarvoor ontvang het geld. Vervolgens bekijkt het bedrijf wat het met het geld gaat doen. Zo kan een bedrijf kiezen om weer terug te investeren in het bedrijf – bijvoorbeeld om een nieuw product te maken.

Maar het bedrijf kan er ook voor kiezen om zijn aandeelhouders te belonen en een deel van de winst uit te keren aan de aandeelhouders. Het uitgekeerde winst noemen we dividend.

Het uitkeren van dividend is niet verplicht. Een bedrijf hoeft niet een deel van zijn winsten uit te keren. Er zijn ook veel bedrijven die dit helemaal niet doen, zoals Facebook, Tesla of Alphabet (het bedrijf achter Google). Het investeren in dit soort groei-bedrijven kan ook zeker erg aantrekkelijk zijn. Alleen dan niet voor het ontvangen van dividend, maar voor het verkopen van deze aandelen wanneer de waarde van een aandeel zich op een hoger niveau bevind. 

Zo kan investeren in Google aandelen interessant zijn wanneer je deze aandelen wellicht wel 1, 2 of 10 jaar kunt vasthouden en daarna met winst wilt verkopen.

Maar er zijn ook bedrijven die dit al jarenlang doen. Bijvoorbeeld Colgate-Palmolive. Je kent dit bedrijf vast wel. Misschien gebruik je wel hun tandpasta.

Wist je dat Colgate-Palmolive al 126 jaar lang ononderbroken elk jaar een deel van de winsten aan hun aandeelhouders? Een ongekend lange reeks!

 

De geschiedenis van dividend aandelen

Ooit moest de eerste keer zijn geweest dat er dividend is uitgekeerd door een bepaald bedrijf aan zijn aandeelhouders. Enig idee wanneer en waar?

Woon je toevallig in Amsterdam? Dan bevindt je je op dé plek waar het allemaal begon. Überhaupt het verhandelen van aandelen. Aandelen is namelijk een Oer-Hollands product!

Geen wonder dat wij Nederlanders overigens interesse hebben in dividend investeren. Dividend investeren zit namelijk in ons bloed!

Onze voorouders zijn ooit als eerste op het idee gekomen om verhandelbare aandelen uit te geven.  Te gek hé!

Dit is in 1602 gebeurt in Amsterdam door de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). De VOC had een prachtig plan klaar liggen om overzeese handelsactiviteiten te kunnen uitvoeren.

De VOC had alleen één probleem. Namelijk te weinig geld om deze handelsactiviteiten te kunnen financieren.

Na een lange tijd nadenken hoe de VOC de financiering kon regelen, kwam de VOC op een geniaal idee. Namelijk door het uitgeven van aandelen. Als eerste bedrijf van de hele wereld. Nog nooit eerder werden aandelen verhandeld.

Door het uitgeven van aandelen, oftewel eigendomsbewijzen van de VOC, kreeg de VOC zijn gewenste investeringen en kon het goederen verschepen vanuit Azië naar Nederland. In ruil voor de investeringen werden de investeerders voor een klein gedeelte eigenaar van de VOC en konden de investeerders mee profiteren van de winsten.

De eerste aandelenemissie of uitgifte van aandelen was hiermee een feit.

Na de geslaagde overzeese handelsactiviteiten van de VOC ontvingen de aandeelhouders een deel van de verscheepte goederen. Een geweldige beloning voor de aandeelhouders als dank voor de investeringen. 

De eerste vorm van dividend was hiermee ook geboren. Sindsdien zijn aandelen een serieuze manier van beleggen geworden. Allemaal ontstaan in onze eigen hoofdstad Amsterdam.  

Wat zijn dividend aandelen?

Dividend aandelen zijn aandelen van bedrijven die een deel van hun winsten uitkeren aan de aandeelhouders. Vergelijkbaar met hoe de VOC zijn aandeelhouders beloonden vroeger, maar nu niet meer in de vorm van goederen, maar in de vorm van geld.

Gelukkig maar! Stel je voor je hebt aandelen van Shell. Dan krijg je ieder kwartaal een vat olie op de stoep… Lekker handig (en zwaar!).

De winsten worden iedere maand, ieder kwartaal, halfjaarlijks of jaarlijks uitgekeerd. Dit verschilt per bedrijf.

Voorbeelden van bedrijven die dividend uitkeren zijn The Coca-Cola Company, Apple, Colgate-Palmolive en Shell.  

Royal Dutch Shell: het bedrijf dat al sinds de tweede wereldoorlog niet meer zijn dividend heeft verlaagd… Daar stond Shell jarenlang bekend om. Maar helaas. Shell heeft zijn dividend in 2020 verlaagd. Geheel begrijpelijk natuurlijk. Oliemaatschappijen werden door de corona crisis erg hard geraakt en daarnaast had Shell investeringen nodig om over te schakelen naar duurzaam energie.

Zoals je weet noem je de winsten die verdeeld worden onder de aandeelhouders ook wel dividend. Het uitkeren van dividend is voor bedrijven niet verplicht. Er zijn ook veel bedrijven die dit niet doen.

Bijvoorbeeld Tesla, Amazon of Alphabet (het bedrijf achter Google). Deze bedrijven kiezen ervoor al het verdiende geld weer ter herinvesteren in het bedrijf. 

In ieder geval niet aan de aandeelhouders. Het kopen van deze aandelen doe je dus voornamelijk met het idee dat de waarde van de aandelen zal stijgen en je hierdoor de aandelen met winst kunt verkopen. Dit kan overigens ook zeker een goede manier zijn. Begrijp me niet verkeerd. Maar dividend investeren vind ik voor mezelf de fijnste manier. Wel heb ik aandelen van een aantal groeibedrijven. Waaronder Google aandelen

Gelukkig zijn er ook bedrijven die wel hun aandeelhouders willen belonen en daarom al jarenlang dividend uitkeren. Voor de aandeelhouders betekent dit een constante cashflow aan dividend en kunnen deze aandelen als het ware fungeren als een geldmachine.

Deze aandelen hoef je in principe dus nooit meer te verkopen. Maar zorgen voor een constante cashflow aan dividend. Een soort dividend machine.

Vandaar de naam van deze website: De Dividend Machine.

Ik ben in 2019 begonnen met het bouwen van mijn dividend machine. Iedere maand probeer ik weer een paar dividend aandelen te kopen zodat mijn dividend machine steeds groter wordt en daardoor meer dividend zal gaan genereren.

Op die manier creëer je als het ware een eigen geldmachine. Klinkt goed toch? En gelukkig niet te mooi om waar te zijn. Je kunt hier vandaag al mee starten!

het achtste wereldwonder

Het investeren in dividend aandelen kan erg winstgevend zijn. Voornamelijk op de lange termijn. Bij het dividend investeren kan je namelijk profiteren van een krachtig wereldwonder, namelijk het rente op rente effect.

Je hoeft mij niet op mijn woord te geloven. Ik heb dit namelijk niet bedacht. Maar dit is gezegd door ene Albert Einstein. Sommige mensen noemen hem de slimste man op aarde aller tijden. Ik denk dat we daarom wel een woordje van hem kunnen aannemen.

“Rente-op-rente is het achtste wereldwonder. Hij die het begrijpt, verdient het. Hij die dat niet doet, betaalt het.” – Albert Einstein.

De kracht van dividend

Veel investeerders denken dat je vooral geld kan verdienen door aandelen laag in te kopen en hoog te verkopen. Buy low, sell high. Voor sommige aandelen is dit ook zeker het geval.

Maar uit onderzoek is gebleken dat vooral dividend de drijvende kracht is achter vermogensopbouw met aandelen. Uit onderzoek van Hardfordfunds is gebleken dat in de afgelopen 50 jaar, 84% van de totale opbrengsten uit de S&P 500 (top 500 bedrijven van Amerika), afkomstig is uit geherinvesteerde dividend en de kracht van het achtste wereldwonder.

84%(!)

Slechts 16% van de totale opbrengsten van de S&P 500 is dus afkomstig door waarde verhoging van de aandelen.

Bron: https://www.hartfordfunds.com/dam/en/docs/pub/whitepapers/WP106.pdf

Dividend herinvesteren

Bij het dividend investeren maak je rendement in de vorm van dividend. Met het ontvangen dividend kan je vervolgens iets leuks kopen, zoals eten of een leuk product, maar je kunt het dividend ook herinvesteren door nieuwe dividend aandelen te kopen.

Deze nieuwe dividend aandelen zorgen op hun beurt ook weer voor dividend. Hierdoor maak je dus rendement op eerdere rendementen dat je hebt ontvangen. Je hebt namelijk de nieuwe aandelen gekocht met het dividend dat je eerder hebt ontvangen.

Door constant het dividend te herinvesteren maak je constant meer rendement op eerdere rendementen. Hierdoor groeit jouw vermogen exponentieel. Laten we dit aan de hand van een voorbeeld toelichten om een beter beeld te krijgen.

Het achtste wereldwonder in werking

Even een vraagje aan jou. Stel je voor, je investeert eenmalig €10.000 in de top 500 bedrijven van Amerika (ook wel de S&P 500 genoemd). De S&P 500 heeft gemiddeld gezien een jaarlijks rendement van 8%. Hoeveel zijn jouw aandelen na 40 jaar waard?

Ik laat je hier even over nadenken.

Het juiste antwoord is €217.245.

In het eerste jaar is de waarde van je portfolio gestegen met €800. Je maakt namelijk in het eerste jaar 8% rendement op €10.000.

Maar in het laatste jaar is jouw portfolio toegenomen iets meer dan €16.000.

Hoe kan dit?

Dit is de kracht van het rente op rente effect. Doordat je na het eerste jaar rendement gaat maken op jouw rendement, groeit de waarde van je portfolio exponentieel. Dit zie je goed in onderstaande afbeelding:

Ik heb ook een YouTube video gemaakt waarbij ik meer vertel over het rente op rente effect en op basis van voorbeelden uitleg wat de kracht hiervan is. Bekijk hieronder mijn YouTube video.

Waarom investeren in dividend aandelen?

Zoals je net gezien hebt vallen er prachtige rendementen te maken met het investeren in de S&P 500: een mandje vol met de top 500 bedrijven van Amerika.

In mijn optiek een geweldige manier om veilig, maar succesvol te investeren in de aandelenmarkt. Om deze reden heb ik zelf ook een deel van mijn vermogen geinvesteerd in de S&P 500 Vanguard ETF.

Maar het grooste deel heb ik geinvesteerd in dividend aandelen. Ik wil namelijk een bron van passieve inkomsten opbouwen in de vorm van dividend.

De S&P 500 bestaat uit zowel bedrijven die dividend betalen als bedrijven die geen dividend betalen. In principe is dit geen probleem. De S&P 500 betaalt nog steeds dividend uit.

Maar door daarnaast specifiek dividend aandelen te selecteren – kan je jouw dividendinkomsten drastisch verhogen.

Ook kan je specifieke dividend aandelen selecteren die jaarlijks hun dividend verhogen en al een ongekende reeks aan dividendbetalingen en dividendverhogingen achter de rug hebben.

Hierdoor zal niet alleen de waarde van je portfolio exponentieel toenemen. Maar ook de dividend uitkeringen. Het achtste wereldwonder in werking op twee manieren:

 • Groei in waarde van jouw aandelenportfolio;
 • Groei in dividenduitkeringen van jouw aandelenportfolio.

Daarnaast is het mijn doel om uiteindelijk te kunnen leven van dividend. Ik wil dus niet mijn aandelen te hoeven verkopen.

het perfecte pensioen

Veel investeerders investeren met het doel om financieel vrij te worden en de mogelijkheid te hebben om “met pensioen” te kunnen gaan.

Dit betekent overigens niet dat veel investeerders dit doen. Ook ik moet er niet aan denken om helemaal niks meer te doen. Maar de vrijheid om te doen wat ik wil, zonder zorgen te kunnen maken over het betalen van de rekeningen – dat klinkt voor mij als muziek in de oren.

Veel investeerders hebben hierbij de zogehete 4% regel in het achterhoofd. Volgens deze theorie kan je ieder jaar 4% van je aandelen verkopen om daarvan te leven. Doordat aandelen altijd over de lange termijn in waarde zullen stijgen, blijft jouw vermogen behouden.

Stel je voor. Je hebt een aandelenportfolio van €1.000.000 en je wilt met pensioen. Dan kan je ieder jaar 4% van je aandelen verkopen en hiervan leven. Dit komt neer op een bedrag van €40.000.

Ieder jaar leven van €40.000. Zonder daar iets voor hoeven te doen. Dat klinkt goed!

Maar er is één gevaar.

Inflatie.

Waar nu met €40.000 goed valt te leven. Kan het over 20 jaar ineens te weinig zijn. Prijzen om ons heen stijgen namelijk gemiddeld met zo’n 2 tot 3 procent per jaar. Daardoor moet je op een gegeven moment meer dan 4% van je aandelen gaan verkopen om koopkracht te behouden en dit resulteert in vermogensverlies.

Daarom is het niet mijn doel om financieel vrij te worden door de 4% regel. Maar met dividend aandelen.

Je hebt namelijk dividend aandelen die jaarlijks hun dividend uitkeren. Maar dat niet alleen: ook het dividend jaarlijks verhogen. Vaak met een hoger percentage dan die van de inflatie. Daardoor blijft jouw koopkracht en vermogen behouden.

Wat zijn de beste dividend aandelen?

De beste dividend aandelen zijn van bedrijven die ieder jaar in staat zijn om enerzijds netjes het dividend uit te keren aan de aandeelhouders, maar anderzijds ook jaarlijks het dividend verhogen.

Hierdoor kan je enerzijds erop vertrouwen dat het dividend netjes binnenkomt en anderzijds ook kan vertrouwen dat het dividend minstens meegroeit met inflatie.

Dat laatste is zeker van belang wanneer het jou doel is om met de dividendinkomsten met pensioen wilt gaan. Je wilt namelijk niet na 10 jaar weer moeten beginnen met werken omdat de koopkracht van jouw dividendinkomsten aanzienlijk is gedaald gezien de inflatie.

Daarnaast is ook de pay-out ratio belangrijk. De pay-out ratio geeft aan hoeveel procent van de winsten wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Een pay-out ratio van 30% betekent dat 30% van de winsten wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. De overige 70% van de winsten kan worden geherinvesteerd in het bedrijf.

Afhankelijk van het type bedrijf kan je inschatten in hoeverre de pay-out ratio veilig is. Een te hoge pay-out ratio betekent dat de winsten niet mogen tegenvallen. Anders moet het bedrijf het dividend verlagen of zelfs schrappen.

Zo bedraagt de pay-out ratio van Apple op moment van schrijven 17,05%. Hartstikke veilig. Maar de pay-out ratio van Exxon Mobil 99,33%. Oei! Als dat maar goed gaat.

Als vuistregel kan je hanteren dat een pay-out ratio tot 70% goed is. Mocht de pay-out ratio boven de 70% komen, dan staat de veiligheid van toekomstige dividendbetalingen en verhogingen onder druk.

Een uitzondering hierop zijn REITS (Real Estate Investment Trusts). Dit zijn vastgoedbedrijven die winsten behalen uit het verhuur van vastgoed. Hier liggen de pay-out ratio’s vaak rond de 90%. Dit komt omdat dit verplicht is voor deze bedrijven. Een hoge pay-out ratio hoeft hier dus geen gevaar te zijn.

De beste dividendaandelen voldoen aan de volgende voorwaarden:

✔️Keren al jarenlang stabiel dividend uit aan de aandeelhouders;

✔️Verhogen ieder jaar het dividend;

✔️Keren niet meer uit dan 65% van de winsten uit aan de aandeelhouders.

Dividend Aristocrates

In de Verenigde Staten heb je veel grote bedrijven die al een prachtige record hebben opgebouwd omtrent het jaarlijks uitkeren en verhogen van het dividend. Zo heb je een groep bedrijven die minstens 25 jaar lang het dividend jaarlijks hebben verhoogd.

Deze bedrijven noem je dividend aristocrates.

Voorbeeld van dividend aristocrates zijn:

 • PepsiCo – Al 48 jaar achter elkaar het dividend jaarlijks betaalt en verhoogd. PepsiCo is het bedrijf achter onder andere Pepsi, 7Up, Lays, Doritos en Quaker;
 • AT&T – De KPN van de Verenigde Staten, maar dan keer 1000. Daarnaast behoort ook WarnerMedia bij AT&T. WarnerMedia is een groot Amerikaanse media concern en onder andere maker van HBO en de films van Harry Potter. AT&T heeft al 34 jaar het dividend jaarlijks uitbetaald en verhoogd;
 • McDonalds – wie kent het bedrijf nou niet? McDonalds betaalt sinds 1976 dividend uit en heeft het sindsdien elk jaar betaald en verhoogd. Al 45 jaar op rij dus;
 • Kimberly Clark – Verkoopt alles wat met papier te maken heeft. Bijvoorbeeld wc papier, luiers, papier om je handen mee af te drogen en nog veel meer. Keert al 48 jaar een jaarlijks toenemend dividend uit;
 • Realty Income Corporation – Een vastgoedbedrijf met een uitgebreid portfolio aan winkelvastgoed. Keert al 25 jaar op rij een jaarlijks toenemend dividend uit. En het bijzondere is dat Realty Income elk maand dividend uitkeert. Dit is zo bijzonder dat het zelfs hun slogan is geworden. Realty Income – The Monthly Dividend Paying Company. Geinig toch;
 • People’s United Financial – Een kleine bank in Amerika. Maar wel de nummer 1 bank met de hoogste record aan jaarlijkse toenemende dividend betalingen. Scoort op dit gebied beter dan alle grote banken als JP Morgan, Bank of America en Wells Fargo. Knap staaltje techniek van zo’n kleine bank;
 • Caterpillar – De nummer 1 producent van zware machines voor de weg- en waterbouw en mijnbouw;
 • Cardinal Health – Amerikaans multinationaal bedrijf in de gezondheidszorg en het 14e bedrijf met de hoogste omzet in de Verenigde Staten. Betaalt al netjes 32 jaar een jaarlijks verhogend dividend uit;
 • ExxonMobil – De Shell van Amerika. Betaald al 37 jaar een jaarlijks verhogend dividend uit. Heeft in 2021 geld geleend om het dividend te kunnen blijven uitkeren. Zo belangrijk vinden Amerikaanse bedrijven dit. De vraag is wel hoelang ExxonMobil dit volhoud. Zeker in deze industrie;
 • Lowe’s – De Praxis of Gamma van Amerika

Dividend Kings

Natuurlijk heb je altijd baas boven baas. Er zijn een select aantal bedrijven die minstens 50 jaar het dividend jaarlijks achter elkaar verhoogd hebben. Ongelofelijk toch! Over consistentie gesproken. Deze bedrijven worden ook wel de dividend kings genoemd.

Voorbeelden van dividend kings zijn:

 • The Coca Cola Company – Het bedrijf achter natuurlijk Coca Cola, maar ook onder andere achter Fanta en Fuze Tea, betaalt al 58 jaar dividend op jaar uit en verhoogd het dividend ook nog eens ieder jaar. Over The Coca Cola Company heb ik een uitgebreider artikel geschreven. Interesse? Lees dan meer informatie over dit prachtige bedrijf via mijn coca cola aandeel artikel;
 • Procter & Gamble – Het bedrijf achter onder andere Gilette en Oral-B doet er nog een schepje bovenop en keert al 64 jaar op rij een steeds hoger wordend dividend uit;
 • 3M – Een wereldwijd opererend technologieconcern dat al 62 jaar op rij een steeds hoger wordend dividend uitkeert;
 • Johnson & Johnson – Actief in de farmaceutische industrie, medische en consumentenproducten. Betaalt net als The Coca Cola Company al 58 jaar op rij een steeds hoger wordend dividend uit.

Door de bomen het bos weer zien

Je hoort wel eens: resultaten uit het verleden geven geen garanties voor de toekomst. Ik ben het hier gedeeltelijk mee eens. Natuurlijk geeft dit geen zekerheid dat The Cola Cola Company de komende 58 jaar veilig dividend zal uitkeren.

Maar door te investeren in dividend aristocrats en dividend kings, investeer je in bedrijven die zich al dubbel en dwars bewezen hebben. De businessmodellen van deze bedrijven hebben zich bewezen in zowel goede economische tijden als in economische crisissen. Zoals in 2008 of gedurende de corona epidemie.

Wanneer je op zoek bent naar de beste aandelen om in te investeren – kan je door alle bomen het bos wel eens uit het oog verliezen. Er zijn zoveel verschillende aandelen waar je in kunt investeren.

Maar de hoeveelheid dividend aristocrats en dividend kings zijn beperkt. In mijn optiek worden hier direct de kaf van het koren gescheiden. Want geen enkel business model is tot op heden zo succesvol gebleken als van deze bedrijven.

Opkomende dividend kings

Als je kijkt naar de lijst van dividend aristocrats en dividend kings, valt het op dat er nog weinig technologie bedrijven inzitten. Enigszins logisch, want technologie bedrijven zijn enerzijds vaak nog niet zo oud. Anderzijds kiezen veel technologie bedrijven ervoor om alle winsten weer te herinvesteren in het bedrijf en daardoor niet uit te keren aan aandeelhouders.

Twee technologie bedrijven die wel dividend uitkeren aan de aandeelhouders zijn:

 • Apple;
 • Microsoft.

In mijn optiek opkomende dividend kings. We hebben het hier over twee van de grootste bedrijven ter wereld. Apple is met 8 jaar aan dividend betalingen en jaarlijkse verhogingen nog niet heel lang geleden aan het opbouwen van een dividend king status. De pay-out ratio van Apple is lager dan 20% en Apple verhoogt de dividenduitkeringen jaarlijks met gemiddeld 9.41% in de afgelopen 5 jaar.

Microsoft is al ietsjes verder met 17 jaar aan dividend-groei jaren. De pay-out ratio bedraagt 28% en Microsoft verhoogt de dividenduitkeringen jaarlijks met gemiddeld 9,82% in de afgelopen 5 jaar.

Kan je je voorstellen? Elk jaar een salarisverhoging van bijna 10%. Dat zou toch eens fijn zijn! Maar maak je van je dividenduitkeringen jouw salaris en investeer je in deze twee top bedrijven, dan wordt dit werkelijkheid.

Dividend aandelen uit Europa

Ook in Europa heb je veel keuze uit dividendaandelen. Waar in de Verenigde Staten de status van een dividend aristocrate en dividend kings heilig is, is dit in Europa helaas minder het geval. Het uitbetalen van dividend wordt in Europa veel sneller gestopt dan in de Verenigde Staten.

Dat is jammer voor de aandeelhouders.

Mijn advies is daarom om voornamelijk te focussen op aandelen uit de Verenigde Staten. Maar een aantal aandelen uit Europa is voor het verspreiden van jouw vermogen zeker interessant. Een aantal top dividend aandelen uit Europa zijn:

 • Royal Dutch Shell;
 • Ahold Delhaize;
 • Unilever

Starten met dividend investeren

Lijkt het je leuk om zelf aan de slag te gaan met het bouwen van jouw eigen dividend machine? Harstikke leuk en vooral goed om te doen!

Veel informatie over bedrijven kan je vinden op de website Seeking Alpha. Hierbij kan je per bedrijf in zien hoeveel jaar een bedrijf al onafgebroken dividend uitkeert, of het dividend ook jaarlijks wordt verhoogd en wat de pay-out ratio is.

Tevens is het belangrijk om jouw portfolio goed te spreiden. Je wilt niet al jouw eieren in één mandje hebben, maar diverse aandelen bezitten verspreid over meerdere branches. Veel top aandelen die goed scoren op bovenstaande criteria heb ik in mijn eigen portfolio.

Ik heb mijn eigen portfolio ook op deze website geplaatst zodat je hiermee mogelijk inspiratie op kan doen. Mocht je hier interesse in hebben: bekijk hier mijn dividend portfolio.

In Nederland kan je starten met het investeren in dividend aandelen bij veel verschillende brokers. Ik maak zelf gebruik van DEGIRO. De kosten voor het kopen en vasthouden van aandelen liggen hier veel lager dan bij andere brokers.

Ik kan daarom DEGIRO zeker aanraden. Het aanmaken van een account op DEGIRO is geheel gratis.

Dankjewel voor het lezen van deze blog. Hopelijk heb je er wat aan gehad. Mocht je een reactie achterlaten dan zal ik dat erg waarderen.

Dit artikel is niet bedoeld als financieel advies. Ik ben geen financieel adviseur. Beleggen kent risico op verlies. Doe daarom altijd zelf jouw eigen onderzoek.