Het Coca Cola aandeel is de laatste tijd weer volop in het nieuws. Niet door Coca Cola zelf. Maar door Cristiano Ronaldo, die tijdens het EK van 2020 een flesje van Coca Cola tijdens een persconferentie inruilde voor een flesje water en daarbij zei “drink water”.

Op zich vrij onschuldig. Althans, dat zou je zeggen! Coca Cola is namelijk wel één van de grootste sponsoren van het EK 2020 en zorgt ervoor dat alle faciliteiten gefinancierd kunnen worden. Al snel begon er een discussie over dat het afgelopen moet zijn met merken van ongezonde voeding of dranken die sportevenementen sponseren. Tevens werd er in de media al snel massaal geroepen dat door de actie van Cristiano Ronaldo, de beurswaarde van Coca Cola met 4 miljard is afgenomen.

Maar klopt dit wel? Of had de media beter zijn onderzoek moeten doen? Want had Coca Cola niet zojuist miljarden aan dividend uitbetaald? Ja dat klopt! Coca Cola is namelijk een bedrijf dat ieder kwartaal dividend uitkeert aan zijn aandeelhouders. En dat al sinds 1964.

Wist je dat top belegger Warren Buffet alleen al 656 miljoen dollar aan dividend ontvangt van Coca Cola? Geen wonder dat Warren Buffet wel Coca Cola drinkt tijdens conferenties. Tevens is Warren Buffet al 90 jaar oud. Kan een glaasje Coca Cola dan toch geen kwaad op zijn tijd?

Coca Cola is dan ook een ware dividend machine. Eentje die zeker thuis hoort in jouw dividend portfolio. Het is een van mijn favoriete aandelen en ook Warren Buffet is helemaal weg van Coca Cola. Waarom? Lees snel verder voor meer informatie!

Waarom investeren in The Coca-Cola Company?

In één woord: een stabiele inkomstenbron van dividend! Oké, ik ben niet goed om bepaalde dingen in één woord samen te vatten. Laten we de voordelen van The Coca-Cola Company als dividend-aandeel even bekijken.

✅ Een echte Dividend King! The Coca-Cola Company heeft al 58 jaar op rij dividend uitgekeerd, maar ook nog eens ieder jaar verhoogd. Dus ook tijdens crisissen. Dit kunnen alleen de meest winstgevende bedrijven ter wereld.

✅ Momenteel keert The Coca-Cola Company per aandeel, per jaar $1.68 uit. Dit komt neer op een dividend percentage van rond de 3%. Dit is een hoog percentage voor een Dividend King. 

✅ Daarnaast verhoogd The Coca-Cola Company ook jaarlijks het dividend. Zo is het dividend de afgelopen 5 jaar gestegen met 4,07%. Niet verkeerd!

✅ De pay-out ratio van The Coca-Cola Company bedraagt momenteel 74,61%. Dit betekent dat 74,61% van de winst wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Als je het mij vraagt is dit ietsjes aan de hoge kant. Maar nog niet schokkend hoog. Een te hoge pay-out ratio kan betekenen dat het dividend niet meer goed te verhogen is in de toekomst. Of wellicht niet meer goed uit te keren is. Daarom is het belangrijk om de pay-out ratio van The Coca-Cola Company wel in de gaten te blijven houden. 

Geschiedenis van Coca Cola aandelen

Coca Cola is bedacht in 1886 door de apotheker John Pemberton. In datzelfde jaar was er een verbod op alcoholische dranken uitgevaardigd in Atlanta, de woonplaats van Pemberton. Balen, want destijds was Vin Mariani, dat onder meer wijn en coca-extracten bevatte, een erg populair alcoholisch drankje. Dit drankje mocht dus niet meer gedronken worden.

Als alternatief voor de destijds zeer geliefde alcoholische drankje, verving John Pemberton de wijn door suikersiroop en vermengde het siroop met koolzuurhoudend spuitwater. Voor vijf cent per stuk werden glaasjes van dit drankje op straat verkocht.

Met een jaaromzet van 35 dollar was dit echter geen veelbelovende start. Het succes kwam pas op gang toen Frank M. Robertson in de zaak stapte. Hij bedacht de naam Coca Cola, pakten een pen en liet het sierlijke logo van vandaag de dag uit zijn pen rollen.

Al na enkele jaren verkochte John Pemberton en Frank M Robertson hun belangen in Coca Cola aan de zakenman Candler 2.300 dollar – inclusief het geheime recept. Een koopje! Al zou dat pas later blijken.

Wist je dat het geheime recept van Coca Cola tot op de dag van vandaag wordt bewaard in een bankkluis in Atlanta?

 

IPO van The Coca-Cola Company

De zakenman Candler wist het merk verder uit te breiden door zijn genialiteit op het gebied van marketing. Hij verwierf een patent op het handelsmerk, richtte The Coca-Cola Company op en bedacht een systeem om Coca Cola in alle uithoeken van de Verenigde Staten te kunnen verkopen.

In 1895 was Coca Cola te koop in iedere Amerikaanse staat en stond de handelsnaam van Coca Cola op verschillende producten als klokken, kroonluchters, glazen en nog veel meer andere producten. Nog voor het einde van de eeuw zat het hele land aan de Coca Cola.

In 1919 ging The Coca-Cola Company naar de beurs. Op dat moment kon je een Coca Cola aandeel kopen voor 40 dollar. Had je op dat moment slechts 1 aandeel gekocht (beetje laat, ik weet het – maar even voor het idee) en had je al het dividend geherinvesteerd in The Coca-Cola Company, dan waren jouw Coca Cola aandelen nu meer dan 10 miljoen dollar waard geweest.

Had je voor 500 dollar aan Coca Cola aandelen gekocht in 1970 en al het dividend geherinvesteerd. Dan was je nog zeker miljonair geweest met 1,3 miljoen dollar aan Coca Cola aandelen. Ook niet verkeerd toch?

Hoe kan dit bedrag zo hoog zijn?

Dit heeft te maken met het compounding effect. Door Albert Einstein ook wel het achtste wereldwonder genoemd. Hierbij koop je met dividend telkens nieuwe aandelen, welke op hun beurt ook weer dividend opleveren. Hierdoor stijgt jouw vermogen in Coca Cola exponentieel. Meer weten? Lees in mijn algemene artikel over dividend meer informatie over het compounding effect.

The Coca-Cola Company anno 2021

The Coca-Cola Company is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste bedrijven ter wereld. Met een waarde van meer dan 200 miljard dollar, staat The Coca-Cola Company momenteel op plek 46 van de meest waardevolle asset ter wereld.

Coca Cola wordt over de hele wereld verkocht. Wereldwijd worden er iedere dag 606 miljoen blikjes of flesjes Coca Cola gedronken. 606 miljoen(!) en dat iedere dag weer.  

Inmiddels verkoopt The Coca-Cola Company niet alleen maar Coca Cola. Veel andere frisdranken zijn erbij gekomen. In totaal worden er dagelijks 1 miljard flesjes en blikjes frisrank gedronken die door The Coca-Cola Company zijn geproduceerd.

Frisdranken van The Coca-Cola Company

De volgende merken frisdranken worden momenteel door The Coca-Cola Company geproduceerd:

 • Coca Cola;
 • Sprite;
 • Fanta;
 • Fuze Tea;
 • Schweppes;
 • Vitaminwater;
 • Aquarius;
 • Innocent;
 • Minute Maid;
 • En nog veel meer!

Ongekend. De frisdranken van The Coca-Cola Company worden inmiddels in meer dan 200+ landen verkocht. In totaal heeft The Coca-Cola Company meer dan 200 merken! Veel frisdranken van The Coca-Cola drink ik wekelijks, zonder dat ik wist dat ze van The Coca-Cola Company afkomstig waren.

Symbool voor de Amerikaanse cultuur en American Dream

Coca Cola is niet meer weg te denken uit onze maatschappij en hét symbool voor de Amerikaanse cultuur en American Dream. Ooit zo klein begonnen, maar nu zo groot. Ongekend!

Wist je dat Coca Cola slechts in 2 landen niet wordt verkocht? Dit zijn landen die een hekel hebben aan de Verenigde Staten. Dit zijn Noord-Korea en Cuba.

Coca Cola aandeel – Het ultieme dividend aandeel

Ik hoor je nu al denken. “Oké, leuk al die verhaaltjes en weetjes over Coca Cola, maar waarom zou ik nu Coca Cola aandelen gaan kopen?”. Een goede vraag!

Allereerst is het goed om bij jezelf na te denken hoe jij nadenkt over Coca Cola. Misschien zie je Coca Cola wel als een onethisch bedrijf dat mensen ongezond maakt – net zoals Cristiano Ronaldo.

Ik zie dit zelf anders. Natuurlijk – Coca Cola en andere frisdranken zijn niet gezond voor je. Maar ik vind dat mensen uiteindelijk zelf de vrijheid hebben om te beslissen of ze dit soort dranken drinken of niet. Hetzelfde geldt voor roken, McDonalds eten en elke dag van 9 tot 5 achter je laptop zitten.

Al 58 jaar op rij het dividend verhoogd

The Coca-Cola Company heeft al 58 jaar op rij dividend uitgekeerd. Maar dat niet alleen. Het is ook The Coca-Cola Company gelukt om ieder jaar het dividend te verhogen! Dit is een ongekende prestatie. Maar enkele bedrijven ter wereld is dit gelukt, waaronder dus ook The Coca-Cola Company.

Alleen de meest winstgevende bedrijven ter wereld kunnen dit. En ik heb er alle vertrouwen in dat dit The Coca-Cola Company ook de komende 50 jaar weer zal lukken.

Een Coca Cola aandeel betekent voor jou dus een stabiele inkomstenbron aan de hand van dividend, dat ieder jaar ook nog eens verhoogd zal worden.

In de laatste 5 jaar heeft The Coca-Cola Company het dividend met 4,07% verhoogd.

Dividendpercentage rond de 3%

Het dividendpercentage van The Coca-Cola Company is erg goed, namelijk rond de 3%. Hoog voor een dividend king!

Een dividend king is een bedrijf dat al meer dan 50 jaar het dividend heeft uitbetaald en jaarlijks heeft verhoogd. Maar een aantal bedrijven ter wereld is dit gelukt. De meeste dividend kings keren een dividendpercentage onder de 3% uit. The Coca-Cola Company zit daar dus boven.

Momenteel betaal je 53.77 dollar per aandeel van The Coca-Cola Company. Het jaarlijks dividend bedraagt momenteel 1.68 dollar. Ieder jaar zal dit worden verhoogd.

Payout ratio onder de 80%

Een belangrijke ratio om in de gaten te houden is de payout ratio. Uit de payout ratio kun je afleiden hoe houdbaar het dividend is en dividendverhogingen zijn.

Op moment van schrijven heeft The Coca-Cola Company een payout ratio van 77%. Dit is wat hoger dan we gewend zijn van The Coca-Cola Company, maar een logisch gevolg van het feit dat horeca gelegenheden (waar vaak Coca Cola wordt geserveerd) stil heeft gelegen in verband met het coronavirus in 2020 en 2021.

Het liefste zie ik een payout ratio onder de 60%, maar desondanks schat ik het dividend en dividendverhogingen van The Coca-Cola Company veilig. Over het algemeen hoeft The Coca-Cola Company weinig te innoveren. Daarnaast wordt er ook veel frisdrank verkocht via supermarkten. Daardoor blijven winsten van The Coca-Cola Company voorspelbaar. Ook in minder economische tijden. Daarnaast heb ik veel vertrouwen in dividend kings, waaronder The Coca-Cola Company. Zeker bij dividend kings actief in de levensmiddelen sector. Hier zal altijd vraag naar blijven. 

De essentie van een Moat

Letterlijk betekent Moat een slotgracht. Volgens Warren Buffet één van de belangrijkste factoren wat een bedrijf kan hebben. Maar wat bedoelt Warren Buffet nou precies met een Moat?

Wat Warren Buffet hiermee bedoelt zijn eigenlijk unieke kenmerken van een bedrijf, wat niet makkelijk te kopiëren is door concurrenten. Dit zorgt ervoor dat producten of diensten van een bedrijf altijd geliefd zullen blijven.

Het is daarom ontzettend belangrijk om in een bedrijf te investeren met een Moat. Zeker wanneer je wilt investeren in een bedrijf dat ieder jaar weer zijn dividend zal uitbetalen, maar ook zal verhogen.

De Moat van Coca Cola

The Coca-Cola Company heeft misschien wel de sterkste Moat die je je kan bedenken:

 • Het recept van Coca Cola is nog steeds geheim;
 • Het merk Coca Cola is één van de bekendste merken ter wereld.

Hierdoor is het voor concurrenten, zoals Pepsi, nog steeds erg moeilijk om marktaandeel van Coca Cola af te snoepen. Pepsi, van het bedrijf PepsiCo, is overigens ook een top dividend aandeel. Veel mensen hebben het idee één van deze bedrijven te moeten kiezen. Maar waarom niet beide? Maar dat even ter zijde.

Coca Cola aandeel kopen

De aandelen van The Coca-Cola Company zijn in mijn optiek geweldige dividend aandelen. The Coca-Cola Company heeft zich al bewezen als dividend king met 58 jaar op rij uitgekeerde dividend, dat jaarlijks ook nog eens wordt verhoogd.

Ook heeft The Coca-Cola Company een sterke Moat, dat ervoor zal zorgen dat dividend nog tientallen – zo niet honderden jaren netjes zal worden uitgekeerd aan de aandeelhouders.

Met aandelen van Coca Cola haal je dus stabiele en jaarlijks verhogende dividend inkomsten binnen waar je op kunt rekenen! Maar stop niet al je eieren in één mandje. Verspreid je vermogen over meerdere aandelen. Lees daarom ook mijn andere blogartikelen en check andere bedrijven die, net als The Coca-Cola Company, ook geweldige dividend betalers zijn voor hun aandeelhouders.

Ik heb momenteel 71 aandelen van dit prachtige bedrijf. Ik koop zelf altijd mijn aandelen bij DEGIRO. Een Nederlandse broker waar je tegen lage transactiekosten aandelen kunt kopen. Mocht je nog geen broker hebben, neem dan eens een kijkje op DEGIRO.

Dankjewel voor het lezen van deze blog

Hopelijk heb ik je kunnen helpen met waardevolle informatie. Mocht je een reactie achterlaten dan zal ik dat erg waarderen. Stel vragen gerust in de comments.

Inspiratie op doen? Check dan mijn dividend portfolio en bekijk in welke andere bedrijven ik ook in investeer. 

Dit artikel is niet bedoeld als financieel advies. Ik ben geen financieel adviseur. Beleggen kent risico op verlies. Doe daarom altijd zelf jouw eigen onderzoek.